Insan-Insan Istimewa

Wednesday, November 18, 2009

Saat2 Membantu Seseorang Menghadapi Sakaratul Maut

Salam...
n3 kali ni len ckit...saje nak kongsi ngan u all... selamat membaca...

Masyarakat Melayu telah lama buat salah dalam 'membantu' seseorang menghadapi sakaratul maut. Menjadi kebiasaan, kita akan mengelilingi orang yang tengah nazak dengan masing² membaca surah Yasin, dengan bacaan yang tersendiri dan bermacam² ragam (setengah dgn tartil, setengah bacaan laju). Perbuatan sebegini akan menjadikan orang yang tengah nazak merasa lebih kelam kabut (sebelum datangnya kematian, kita 'disibukkan' dengan segala gambaran perbuatan kita di dunia).

Kaedah yang sepatutnya diamalkan ialah:-

i) Lantik seorang yang bacaan Al-quran nya baik (dari segi tajwid) untuk membaca surah Yasin - yang lain2 boleh bersama² semak.

ii) Sebaik²nya orang yang dilantik itu adalah anak ataupun saudara terdekat yang mempunyai perasaan kasih pada orang yang tengah nazak.

iii) Merenung wajah orang tengah nazak sebelum surah Yasin dibaca untuk menimbulkan rasa belas kasihan dan mudah²an surah yang dibaca boleh membantu pencabutan nyawa beliau.

iv) Membaca 3 hingga 4 kalimah Surah Yasin, berhenti, dan menolong (menuntun) beliau untuk melafaz "Laa ila ha illallah".

v) Kemudian menyambung semula bacaan, baca 3 hingga 4 kalimah, berhenti lagi, dan menolong beliau mengucap "Laa ila haillallah" lagi.

vi) Diteruskan sehingga lah beliau menghembuskan nafas yang terakhir.

Semoga ini dapat meningkatkan lagi ilmu pengetahuan kita dalam 'membantu' saudara mara atau mak ayah kita dalam menghadapi sakaratul maut. Dan semoga kita mendapat segala rahmat serta hidayah-NYA dalam membuat amal kebajikan dengan cara yang betul bukan semata² melalui ikutan adat. Renung-renungkan dan Selamt Beramal... Wassalam...

No comments: