Insan-Insan Istimewa

Wednesday, January 25, 2012

cuti CNY kat uma mak..

Assalam...
sonoknya cuti panjang kan... dapat bangun lambat ckit dari bese.. tambah sonok dapat abiskan cuti panjang kat kampung dan dapat makan masakan mak yang sudah tentunya paling sedap dalam donia... 4 ari cuti takde plan jalan-jalan pun.. dok kampung pun main masak-masak jek dengan mak.. sepanjang masa diabiskan kat dapur jek... bangun pagi wat breakfast then makan, siap makan sambung masak lunch lak pastu makan lagi, siap makan yang tu wat minum petang lak... erm dok kampung makin bersaiz-saiz dah badan nih.. kihkihkihkih....

kat kampung ari tu wat satu aktiviti yang best... lepas breakfast ikut adik lelaki aku g memancing.. bukan takat aku jek yang ikut hubby pun join skali... dan tak tinggal Adam pun join... tapinya bukan memancing kat sungai atau laut, kitorang g mancing kat kolam jek... tak amik masa lama pun dalam 1 jam dah lek uma dah... memula adik aku memancing, dapat yang kecik2 jek.. bila dah tak sabar tunggu, hubby n adik aku terus pinjam jala dgn tuan rumah terjun masuk kolam... erm bila dah guna jala memang konpemlah dapat ikan yang besar2... puashati aku... keje Adam lak kat tepi kolam dok asyik bagi ikan makan.. abis dedak ikan satu botol dikejekan... moment yang indah....

hasil jalaan kami... ikan talapia rege sekilo rm8, kitorang dapat 6kg tok 7 ekor ikan... memang besar beb!! lau ikut hati rasa nak tangkap bebanyak jek sebab senang sgt dapat..... ingatkan cukup 7 ekor nih tapinya petang tu adik aku g jala lagi then esoknyer pun sama pegi lagik... sedap lak rasa ikan nih tu yang tak cukup2 kami makan berulang-ulang pegi bagi duit kat org...

 menu tengahari lepas memancing mak masak ikan siakap masak merah mebeles.... mak aku masak 3ekor sekali hadap jek... alahai sedap betui lah... terasa lagik kat tekak nih... 

 sebelah malam seperti bese bila kami adik-badik seme balik.. aktiviti bakar-membakar.. dan seperti bese gak keje idupkan api oleh orang yang kejenya memadam api... adik lelaki aku kusyuk idupkan api...

dibantu oleh hubby... gambar blurrr sebab adik bongsu aku yang snap nih.. berpeluh-peluh hubby tolong main bakar-bakar ayam n ikan... siang tolong menjala, malam lak tolong bakar-bakar.. alahai rajin betul lah suami saper lah ni kan..... hihihiiiii sonok lek kampung kali nih sebab hubby pun amik cuti walaupun memang public holiday... keje hubby tak tentu masa so memang kene amik cuti lau nak lek kampung.... selalunya aku lek dgn adam jek.


 ayam dan ikan sedang dibakar... memula tu ingatkan ikan talapia bila bakar tak sedap tapinya bila dah siap bakar terus makan panas-panas perghhhhhh memang tak cukup sekor... sedap memang betul2 sedap... malam tu jek kami bakar 6 ekor ikan talapia dan 2 ekor ayam.. pagi dapat 7 ekor kan tengahari masak 3 ekor then tinggal 4, petang tu gak adik aku g jala lagik amik 4 ekor sok paginya pege lagik dapat 4 ekor..

 tengok aksi adik aku makan nih jek dah tau memang betul2 sedap.... 

 ikan dah tinggal tulang daaaa.....

2 orang penghibur yang tak sudah-sudah dok keliling umah dari stat celik mata sampailah nak tido semula... jumpa kali nih dah tak gaduh-gaduh, serasi bersama nampaknyer.... Alhamdulillah takdelah suara omak-omak ekau jadi tazen.... hihihiiiiii... 
Alhamdulillah dapat kumpul ramai-ramai dengan seme adik-badik kali nih... yelah adik lelaki aku dah pindah keje kat Kota Tinggi n adik yang blajar kat upsi pun dah abis blajar.. moment indah lagik
~tata~

5 comments:

Maya Mayana said...

wah jala sendiri n bakar sendiri lagi meriah oke...

lg meriah makan2 scr berjemaah :)

oakleyses said...

michael kors pas cher, burberry pas cher, longchamp outlet, prada outlet, louis vuitton, ugg boots, jordan pas cher, nike outlet, ray ban sunglasses, christian louboutin uk, nike air max, oakley sunglasses, nike air max, ugg boots, christian louboutin shoes, chanel handbags, polo ralph lauren, longchamp pas cher, sac longchamp pas cher, louboutin pas cher, oakley sunglasses wholesale, kate spade outlet, cheap oakley sunglasses, nike roshe, polo outlet, christian louboutin outlet, ray ban sunglasses, jordan shoes, tory burch outlet, christian louboutin, replica watches, oakley sunglasses, nike free run, longchamp outlet, replica watches, louis vuitton, louis vuitton outlet, uggs on sale, ray ban sunglasses, polo ralph lauren outlet online, gucci handbags, tiffany jewelry, louis vuitton outlet, louis vuitton outlet, oakley sunglasses, air max, nike free, tiffany and co, longchamp outlet

oakleyses said...

timberland pas cher, nike blazer pas cher, true religion outlet, hollister uk, nike air force, mulberry uk, hogan outlet, true religion jeans, nike free uk, oakley pas cher, coach outlet store online, michael kors outlet, north face, michael kors outlet online, nike air max, true religion outlet, michael kors, vans pas cher, hollister pas cher, sac hermes, michael kors outlet online, polo lacoste, burberry handbags, uggs outlet, burberry outlet, ray ban pas cher, michael kors outlet online, kate spade, north face uk, michael kors outlet, new balance, michael kors outlet, ray ban uk, sac vanessa bruno, guess pas cher, nike air max uk, nike roshe run uk, ralph lauren uk, michael kors, michael kors outlet online, abercrombie and fitch uk, converse pas cher, true religion outlet, nike tn, replica handbags, coach purses, uggs outlet, nike air max uk, coach outlet

oakleyses said...

vans outlet, lululemon, valentino shoes, nike air max, wedding dresses, nike roshe run, p90x workout, reebok outlet, chi flat iron, jimmy choo outlet, herve leger, baseball bats, timberland boots, soccer shoes, instyler, mcm handbags, north face outlet, ray ban, converse outlet, iphone cases, babyliss, hermes belt, new balance shoes, mont blanc pens, lancel, louboutin, soccer jerseys, ghd hair, mac cosmetics, celine handbags, hollister, asics running shoes, ferragamo shoes, hollister, north face outlet, abercrombie and fitch, oakley, longchamp uk, vans, beats by dre, gucci, bottega veneta, ralph lauren, nike huaraches, nike air max, hollister clothing, insanity workout, nike trainers uk, nfl jerseys, converse

oakleyses said...

moncler, ugg,uggs,uggs canada, supra shoes, louis vuitton, pandora charms, louis vuitton, ugg pas cher, juicy couture outlet, marc jacobs, ugg,ugg australia,ugg italia, canada goose, canada goose outlet, moncler outlet, pandora jewelry, ugg, replica watches, wedding dresses, louis vuitton, toms shoes, karen millen uk, links of london, louis vuitton, montre pas cher, moncler, moncler uk, canada goose jackets, canada goose, ugg uk, coach outlet, canada goose uk, canada goose, hollister, doudoune moncler, louis vuitton, swarovski, moncler, swarovski crystal, moncler outlet, juicy couture outlet, moncler, thomas sabo, canada goose outlet, pandora uk, canada goose outlet, pandora jewelry