Insan-Insan Istimewa

Monday, May 17, 2010

Ketuk-ketuk Siput...

Assalam...
Last weekend dengan penuh kejutan family aku fr kampung datang uma...tanpa memberitahu tetiba pukul 6.45 petang pintu umaku diketuk n Adam macam tau-tau jek diorang yang dantang coz time pintu diketuk tu Adam trus sebut nama Ucu Ameer n memang betul diorang yang ada kat depan pintu uma aku tu... Keluarga aku memang suka wat macam tu, kalau dah rindu dengan Adam tup-tup dah terpacak depan uma aku.. hihihihi...anyway aku memang hepy gila ada tetamu datang uma aku yang memang kalau tak diorang, takde orang pun yang nak datang..huhuhu..

Pagi sabtu aku tu aku n hubby pergi Pasar Larkin untuk membeli barang-barang masak n tetiba terpandang kat siput sedut, so tanpa berlengah lagi trus sambar 2 beg aka 2 kilo siput..lek uma maka beroperasi la sesi ketuk mengetuk kat uma lak.. aku n my mum la yang dok ketung-ketang kat dapur...

Antara siput dalam proses mengetuk...

nampak siput yang kat tepi besen tu,,dah kene ketuk pun masih hidup lagi...

erm aku n my mum gigih dalam sesi ketuk-mengetuk.. bersama-sama bahan untuk memasak yang aku beli kat pasar tadi.

Siput dah masak tapi terlupa nak snap time periuk penuh so amik mana yang tinggal jelah.. Siput masak lemak cili padi..

Satu pinggan siput ni aku share ngan hubby dah tinggal separuh n besen kecik warna biru tu lak siput yang dah abis kene sedut.. ikan pun dah tinggal kepala jek... hihihi..

Foto ni hasil dari Ucu Ameer... cantik kan....tapi anak Bonda ni idung tu kasi control la ckit...

Senget ckit...Adam lau time Ucu Ameer amik gambar diam jek tapi bila bonda nak amik trus lari lintang pukang..

Adam lagi..

lagi-lagi Adam... huhuhuhu...

Hari Ahad pulak ikut family aku g kenduri kahwin kat Kota Tinggi...kat bawah ni antara foto-foto yang kitorang amik otw ke Kota Tinggi.. dalam keadaan keboringan ni.. hehehehe..

                                    
memang dah jadi kewajipan Adam pasti enterframe la...

Adam n bonda la...

My lil sibling.. Deq No, Deq Ct n Ameer....

ni terang ckit...

my dad n my mum..

insan paling cun n meletop.. kuang3x...

Adam konon2 wat-wat tido la pulak... tapi cute kan..

dengan posing yang menarik sangat..

adam n bonda..

7 comments:

NOR RIZAN BINTI ABD RANI said...

Sedapppp nye siputtt....Haiqal ada request ngan akak suruh akan masak siput nie....leceh kan nak ketuk2 dia....tapi mkn....memang sedapppp...

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

lama dah aku tak sedut siput sedut weiiiii
sedapnyer buat masak cili padi pekat2...sure berpeluh2 makan...hu hu hu

iskh...lama tak nampak mak & ayah ko...dik nor pun dah besar kan...

he he he..ingat kenangan kita dulu2 masa aku ikut ko balik gunung pulai....

amboi..kemain lagi adam yerkk

akiratoriza said...

Kalau nak makan trus akak g kat kampung pasir, tampoi. kat situ ada warung siput sedut memang sedap...

akiratoriza said...

Zana : memang sedap giler ko makan siput sedut tu....

kenangan ngan kawan lama memang aku tak lupa la,,,kalau boleh nak lalui lagi sekali lagi kan... seronok sangat...lagi-lagi time kita main netball..

NOR RIZAN BINTI ABD RANI said...

Yerr kerr, nie yg kena ajak abg izam ko pi nie....hi3...malazzz nye pasal...

akiratoriza said...

OK-OK..pergi cepat tp time lunch tau.. memang seddaaapp..

akiratoriza said...

OK-OK..pergi cepat tp time lunch tau.. memang seddaaapp..