Insan-Insan Istimewa

Monday, February 28, 2011

Dairi ku Jumaat, Sabtu n Ahad...

Salam...
n3 nak citer pasal kejadian pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad yang baru lepas..
tapi aku rasa utk ari jumaat aku nak wat satu n3 khas berkaitan kejadian itu so tunggu next n3 aku kasi update k!
so sekarang meh aku citer apakah kejadian-kejadian yang telah berlaku pada ari sabtu dan ahad..
bunyi macam suspen jek kan...
ngeh..ngeh..ngeh...
ini adalah perceritaan aku tanpa gambar so jangan bosan n aku harap korang sanggup baca sampai ke titik yang terakhir dlm n3 ni...

jom aku citer kejadian pada sabtu dl...
petang jam 4 lebih cenggitu, aktiviti yang memang dh biasa family kecit ku lakukan..
iaitu bawak Adam p swimming kat Kelab Sukan Mutiara Johor Land..
sebab dh biasa p la aku malas nak snap gambar coz gambar yang akan ada tetap la muka Adam...
aku sonok tengok Adam bersuka ria bermanda mandi bersama-sama kengkawan yang dia baru kenal..

aku tertarik pada seorang budak pompuan nih
lagak dia memang berani padahal badan kecik jek..
dah boleh mandi tanpa pemantauan parent dia..
syok tengok dia swimming sambil peluk bola..
dan kekadang menyelamkan muka ke dasar air kolam..
tak takut langsung..
aku bangga tengok budak tu..

yang Adam pulak.. memang syok abis..
asyik la dok kacau kengkawan yang dok sonok swimming..
korang bayangkan ada ke patut kengkawan sedang sonok berswimming boleh pulak Adam g tarik kaki/baju/pelampung bebudak 2..
mau tak marah bebudak 2 n Adam pun pandai defend diri dia dengan marah balik kat bebudak 2..
aku kat tepi dok perati jek, kang lau Adam lelebih aku dh sedia untuk menjerit...
ngeh..ngeh....ngeh..
tapi dalam pada tu aku bangga jugak tengok Adam coz dia berani untuk defend diri dia sendiri tanpa bantuan orang lain terutamanya Ayah n Bonda..
sayang kamu sangat2, Adam Lutfi!

dalam kekusyukan aku memerhati gelagat Adam...
tetiba terjadi sesuatu yang aku tidak diingini..
fyi, Adam memang dh pandai swimming dengan menggunakan pelampung...
boleh la nak hanyut kan badan ke depan dengan kaki lurus ke permukaan air..
dalam dok dia berswimming, Adam asyik la nak kejar bola..
so sambil dia berswimming, badan dok tolak ke depan untuk mengambil bola..
tetiba...
Adam terlebih tolak badan dia dan pelampung telah berada dibahagian pinggang so
muka terus terjunam ke dalam air, sambil kaki n tangan terkuak-kuak n mengibas-gibas air..
aku memang terkejut bangat..
terus lari menuju ke arah Adam n mencapai seluar Adam..
mujur semasa kejadian Adam berada berhampiran dengan kerusi yang aku duduk..
aku capai seluar n tarik Adam ke tepi...
terus aku raup muka Adam yang dok tercungap-cungap..
Alhamdulillah, takde perkara lebh buruk yang terjadi..
aku bagi Adam minum air n terus bawak dia cuci badan dengan air pancut..

aku tanya Adam 'Adam nak mandi lagi tak?'
dia mengelengkan kepala, mungkin terkejut kot..
sambil cuba bercerita apa yang telah berlaku kepadanya..
Adam dok tunjuk idung n cakap air masuk idung,
tunjuk mulut n cakap air masuk mulut..
tunjuk mata n cakap air masuk mata..
kesian dia..

dh tak jadi nak sambung mandi padahal masa kejadian 2 
Adam baru jek mandi dalam 20 minit
aku pun tak puas lagi tengok dia mandi
Hubby cakap dah jom balik..
so aku yang menurut perintah..
siap2kan Adam n terus bergerak pulang...

tapi perjalanan pulang mengambil masa yang panjang coz
Hubby telah pukul keliling
dengan meronda-ronda satu JB
dari Kelab Sukan Mutiara menuju ke kempas
melalui Jalan Skudai
melalui jalan ke arah Danga Bay
kemudian masuk ke Jalan Istana Bukit Serene
terus ke Hentian Tebrau tapi tak benti makan pun
huhuhu
keluar ke Jalan Nong Chik
ambik pusing 'U' turn di round board
then masuk ke Jalan Pekeliling Dalam
terus menuju ke rumah..

nampak panjang ke kan
so citer ari Ahad next n3 la..
~sekian~

2 comments:

my name is Yana said...

nasib baik adam selamat...

akiratoriza said...

Alhamdulillah... Adam tak pape tp citer sedihnya Hubby terus kuarkan perintah tetap tanpa sebarang perubahan iaitu Adam tak boleh pergi swimming lagi... huhuhu..