Insan-Insan Istimewa

Friday, February 18, 2011

Kuih lagik...

Salam....
semalam mood rajin datang lagi...
semalam jugak aku posa..
pelikkan..
selalu lau posa then keje lagi pasti malas nak masak kan...
lek keje dh kol 5 petang, mana sempat nak main masak2 kan...
tapi aku....
entah la aku pun tak tau
nape aku leh jadi camni..
mak aku siap cakap mimpi apa ko ni asyik nak wat kuih..
ngeh..ngeh..ngeh...
gerak ati yang buat aku terpanggil nak belajar wat kuih..
tambahan lak kuih yang aku try buat ni memang senang sesangat..
peluh tak sempat kur dah siap dah...

semalam lek keje trus terjun ke dapur..
ke tung ke tang...
Hubby siap tanya aku dok wat per kat dapur..
ngeh..ngeh..ngeh...
kesudahannya, siap jugak aku wat kuih sebelum azan berkemundang..
Syukur, Alhamdulillah...puashati dengan hasil kepenatan aku semalam...
aku buat kuih cucur badak dan cik mek molek..
jom saksikan...
 serunding kelapa utk kuih cucur badak... sampai itam kuali aku kejekan... hihihi.. jenuh la nak menyental nih!

proses kedua... bentuk2kan kuih seperti mana yang dikehendaki.. yang bulat cucur badak n yang panjang2 tu cik mek molek..

 keledek lenyek... bahan utama.. eh tak silap susun gambar lak patut yang ni dulu baru yang atas 2..

 cucur badak siap digoreng tinggal masa azan berkemundang then blh ngap...

 cik mek molek aku guna gula melaka sebagai inti tapi time dok goreng boleh terkeluar pulak abis minyak gorengan jadi bergula..






















5 comments:

sarasofia said...

dh lama x mkn cucur bdk.. sedapp nyaaaa

ermayana a.k.a mrs mahzan said...

ko pegnent ke wit ngidam wat macam2 ni...sedap tul..telan air liur aku kat cni...aku kuih muih ni lum minat lg...selamat berjaya....

akiratoriza said...

Mamasarasofia;
memang sedap mkn kuih cucr badak lau tetiba rasa teringin kan... syok ooo..

mayana;
aku tk peknen la... ntah mood tetiba jek..

Irma Ruhani said...

kalau ko buat lebih antar lah kat aku sikit. *wink*

akiratoriza said...

Irma;
blh tp jgn slhkan abg posmen bila dpt kt tgn ko abis basi dh kuih aku 2.. hihihi...