Insan-Insan Istimewa

Wednesday, February 16, 2011

mood : keciwaaaaa..... hwuaaaaaaa.....

salam...
kenapa???? why????
aku frust tau... tersangat la keciwa dengan diri ini...
isk...isk..isk...
jom aku bc citer sedih aku nih...
ari isnin yang br lepas ni aku posa, tetiba teringin nak makan kuih keria dengan hasil keje tangan aku sendiri. so langkah pertama adalah mencari ubi keledek. walau posa n cuaca memang panas terik, aku gagahkan diri ke Giant.. (dlm hati alang2 ke Giant cari bahan2 utk wat kuih buah melaka sekali). setelah selesai sesi pencarian walaupun ada beberapa barang yang takde (tak dpt nak caya Giant blh kehabisan stok). otak terus merencana apa yang perlu dibuat.. aku siap post kat wall fb gtau seantero dunia aku nak wat kuih keria... hihihi... lek dari keje fetch Adam kat nurseri then sampai uma tukar baju n siap pesan kat Adam jgn kacau bonda.. Adam menurut perintah tp mulut asyik la dok tanya aku wat apa... almaklumkan 1st time tgk bonda bermain dgn bnd2 yg dia tak penah tgk... Perhatian: ini adalah percubaan pertama aku untuk merealisasikan kuih keria idaman hati.. rebus keledek, lenyek2, tambah tepung, bentuk bulat2 tepung+keledek tadi, panas minyak, then goreng... jenguk jam sempat lagi ni.... selesai menggoreng n masa ni la masalah timbul, nak wat gula kuih keria 2... aku dok la cairkan gula pasir sampai masanya aku pun masukkan kuih keria.. tuptuptup... kuih 2 melekat antara satu sama lain... terus musnah impian aku... time 2 jugak rasa nak nangis.. terus telepon mak kat kg tny camner leh jadi mcm ni.. mak ckp mybe gula 2 tua sgt... erm manala aku tau gula ada muda n ada tua.. huhuhu... memang frust giler time 2.. tambah2 aku posa.. korang paham kan perasaan orang posa menunggu penuh harapan makanan yang memang diidamkan dari pagi hari lagi... bila Azan berkemundang, aku jamah jugak kuih keria.. lantakla lekat pun lekat aku tetap makan.. rasa memang ok cuma gula jelah yg tak jadi.... erm takpe la cubaan pertama kan.. next time dh tau n dpt agak dh mana yang kurang man yang lebih...

 kuih keria yang belum digoreng.. ada besar ada kecik.. aku nak cepat coz takut bila dh azan kang aku tak siap wat lak.. 

 kuih keria tak jadi.. aku memang taknak snap gambar kuih yg tak jadi tp Adam mcm paham la bonda dia ni nak jd blogger tegar kemana2 dgn kamera. so dia yang g on kamera n snap gambar kuih tak jadi 2.. pasan tak kaki dia 2.. kain putih 2 bj aku.. aku blurr kan ckit..

semangat nk wat kuih masih membara so pg cuti Maulidurrasul try wat kuih buah melaka pulak.. time dok menguli 2 rasa was2 gak.. ok ke tak adunan ni.. keras ke lembik... tambah air, tambah tepung then uli lagi... amik periuk isi air then panaskan.. sementera tunggu air mendidih, hiris gula melaka... so semua bhn2 dh ready termasuk la kelapa.. aku pun mula mengentel.. tuptuptuptup.. eh napa tak le nak gentel ni? aku try lagi tapi xblh gak.. so aku tambah lagi tepung kasi keras ckit adunan dlm hati ckp erm lantak la lau keras nanti... dok la wat sampai la ke gentelan yang terakhir... erm time nak makan pun masih la was2.. amik seketul n rasa... wallah jadi beb kuih buah melaka aku... hihihi.. rasa senang hati...

 kuih buah melaka versi putih coz daun pandan takde (lupa nak beli)...

rasa yakin ckit bila next time nak wat lagi.. stok gula melaka n tepung pulut ada lagi so blh wat lagi tp tak tau la bila pulak nyer.... hihihi...

nota kaki : orang len dh lama pandai n tau nak buat kuih yang memang senang sangat2 nak wat ni tapi aku umur dh nak msuk 30 br la nak blajar wat kuih...

6 comments:

sarasofia said...

ok apa.. tak ada rupa tapi rasa nya sedap kan.. terliur pulak tgk kuih keria tu.. teringat kat kuih keria mak say.. aduhai.. nasib baik i x peknen kalo tak konpem terjah umah u nak makan kuih keria.. hahaha

akiratoriza said...

Alhamdulillah kak percubaan pertama hampir berjaya.. next time nak try wat lebih baik lagi... akak nak makan kuih keria saya? blh saja jemput dtg uma sangkar burung saya 2.. kuar CIQ mmg terus jmp uma saya dl..

[-suziey-] said...

at least pandai la jgk buat..cuma tang gula tu jek xjadi ketul2 putih tu...kita ni ha..xreti langsung..ekekek:D

1st time tgk gula melaka kolor putih..ala ianya nya color yg penting rasa maveles :)

akiratoriza said...

Suziey;
blh tahan la rasa buah melaka tu.. rasa hepi bila yg dihajati tercapai.. Alhamdulillah. senang jek Suziey nak wat kuih2 2, blh try wat tau..

ermayana a.k.a mrs mahzan said...

PRACTICE MAKES PERFECT..belajo dari kesilapan adalah guru yg terbaik,cuba dan cuba lg...

akiratoriza said...

Mayana;
betul3x aku setuju sesangat... aku takkan mengaku kalah utk mencuba lagi.. thanks 4 d support..