Insan-Insan Istimewa

Tuesday, February 21, 2012

Bila mak datang uma haruslah makan sedap kan....

Assalam korang...
weekend baru ni mak aku wat surprise...
pagi sabtu tu aku tepon tanya khabar, then mak aku ada tanya petang ni ada pergi mana-mana tak??
aku cakap tak kemana-mana pun, dok uma saje..
plan nak pegi tengok layang-layang dibatalkan sebab cuaca yang ujan dan mendung jek...

so petang sabtu tu adam n hubby nyenyak tido aku lak leka tengok tv... dok ralit tengok muzik-muzik konon-konon..
tuptup... pintu uma diketuk... dan aku dah dapat agak sapa yang ketuk... bukak pintu tengok..
memang sah orang yang dirindui sudah tiba..
mak n abah.. datang berdua-duaan sajek..
Dik Siti ada camping kat sekolah, Ameer lak sibuk nak main futsal kat sekolah jugak.. so Adam tak dapatlah nak bersuka ria habis-habisan sebab Ameer takde..
kalau Ameer ada harus macam pecah panggung uma aku tu dibuatnya.. dah lah uma kecik sarang burung jek...

bila mak datang uma harus dapat makan sedap kan...
jom tengok apakah juadah yang paling sedap dapat dimakan oleh aku....
seme orang memang akan cakap makanan mak adalah yang the best....

petang sabtu tu mak bawak buah cempedak so tambah berlengah-lengah trus suh mak goreng... alamak ai sedap betui dapat makan cempedak goreng... kalau aku beli kat pasar malam RM 2 dapat 5 ketul jek.. mahal kan.. so bila dah dapat yang free nih harus makan dengan penuh passion... kehkehkeh... 
petang yang mendung dapat makan cempedak goreng dengan air teh o panas... perggghhh memang maveles beb!! eh ada lagi tambahan menu.. pasan tak ada botol sos n satu pinggan lagi tu (gelap ckit).. menu kepok lekor goreng... yang ni memang mak aku tau feveret anak dia so memang wajib beli kalau kedai tu bukak... kepok lekor yang penuh dengan rasa ikan,,, 
kalau kat jb ni seme kepok lekor hanya banyak tepung jek.. tak syok nak makan lah...

yang ni menu antara dinner lak... mak masak rendang daging bukan masak kat uma aku tapi mak tapau dari uma kampung.. yang ni feveret anak dia gak... eh ada ker menu yang tak menjadi feveret bila mak sendiri yang masak????? hihihihiiiiiii..... 

menu dinner yang lain sayur campur, ayam goreng, paru masak sambal dan satu menu yang memang menjadi igauan satu malaya.....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
jangan kecur tau
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

-
-
-
-
-
-
-
-
kene tahan air liur kalau rasa nak terkeluar tau
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

-
-
-
-
-
-

 udang galah masak sambal... memang laplap u lah mak.... 

 bukan satu pinggan tapi dua pinggan lagik.... bila nampak udang galah trus aku capai parang then siang bende-bende yang patut dibuang... alahai terlerai rindu rasanya..... cewah!!!! 
meveles dapat makan udang galah free kan... fresh lagik pulak tu.. abah pegi mancing udang air jumaat then ari sabtu trus bawak ke uma aku.... time wat n3 nih pun aku still telan air liur dok tengok gambar udang nih.... syukur rasanya dapat makan udang galah nih sebab kalau beli mahal yang amat.. sekilo boleh jatuh sampai 40 hinggit tau....

yang ni menu breakfast pagi ahad lak... mee hoon goreng mak buat... aku ni boleh jugak masak mee hoon goreng tapi tak leh lawan dengan mee hoon mak... tu lah jauh perjalanan luas pemandangan kan... eh boleh ke pakai ayat tu dalam nih... hentam saja lah labu...kehkehekehhhh... 
lepas breakfast mak n abah siap-siap then menuju ke destinasi yang sepatutnya.. fyi, mak n abah aku nak pegi kenduri kawin kat kampung nenek aku kat kulai.. singgah tido uma aku... then dapat jugak aku makan masakan mak biarpun kat uma sendiri kan... sedapnyer....
Alhamdulillah syukur....
babai...

7 comments:

Zana Nordin said...

pergggghhh
hasil air tangan mak mmg tak boleh disangkalkan lagi kan
walaupun kadang2 ikan goreng pun tp sebab mak yg goreng....sedap giler rasanya..

wei...lama dah tak makan udang galah

akiratoriza said...

alamak ai memang betul lah...

Maya Mayana said...

ahh tergoda betul dgn air tgn omak den...mak cik saya teringin nk mkn masakan mk cik :)

oakleyses said...

michael kors pas cher, burberry pas cher, longchamp outlet, prada outlet, louis vuitton, ugg boots, jordan pas cher, nike outlet, ray ban sunglasses, christian louboutin uk, nike air max, oakley sunglasses, nike air max, ugg boots, christian louboutin shoes, chanel handbags, polo ralph lauren, longchamp pas cher, sac longchamp pas cher, louboutin pas cher, oakley sunglasses wholesale, kate spade outlet, cheap oakley sunglasses, nike roshe, polo outlet, christian louboutin outlet, ray ban sunglasses, jordan shoes, tory burch outlet, christian louboutin, replica watches, oakley sunglasses, nike free run, longchamp outlet, replica watches, louis vuitton, louis vuitton outlet, uggs on sale, ray ban sunglasses, polo ralph lauren outlet online, gucci handbags, tiffany jewelry, louis vuitton outlet, louis vuitton outlet, oakley sunglasses, air max, nike free, tiffany and co, longchamp outlet

oakleyses said...

timberland pas cher, nike blazer pas cher, true religion outlet, hollister uk, nike air force, mulberry uk, hogan outlet, true religion jeans, nike free uk, oakley pas cher, coach outlet store online, michael kors outlet, north face, michael kors outlet online, nike air max, true religion outlet, michael kors, vans pas cher, hollister pas cher, sac hermes, michael kors outlet online, polo lacoste, burberry handbags, uggs outlet, burberry outlet, ray ban pas cher, michael kors outlet online, kate spade, north face uk, michael kors outlet, new balance, michael kors outlet, ray ban uk, sac vanessa bruno, guess pas cher, nike air max uk, nike roshe run uk, ralph lauren uk, michael kors, michael kors outlet online, abercrombie and fitch uk, converse pas cher, true religion outlet, nike tn, replica handbags, coach purses, uggs outlet, nike air max uk, coach outlet

oakleyses said...

vans outlet, lululemon, valentino shoes, nike air max, wedding dresses, nike roshe run, p90x workout, reebok outlet, chi flat iron, jimmy choo outlet, herve leger, baseball bats, timberland boots, soccer shoes, instyler, mcm handbags, north face outlet, ray ban, converse outlet, iphone cases, babyliss, hermes belt, new balance shoes, mont blanc pens, lancel, louboutin, soccer jerseys, ghd hair, mac cosmetics, celine handbags, hollister, asics running shoes, ferragamo shoes, hollister, north face outlet, abercrombie and fitch, oakley, longchamp uk, vans, beats by dre, gucci, bottega veneta, ralph lauren, nike huaraches, nike air max, hollister clothing, insanity workout, nike trainers uk, nfl jerseys, converse

oakleyses said...

moncler, ugg,uggs,uggs canada, supra shoes, louis vuitton, pandora charms, louis vuitton, ugg pas cher, juicy couture outlet, marc jacobs, ugg,ugg australia,ugg italia, canada goose, canada goose outlet, moncler outlet, pandora jewelry, ugg, replica watches, wedding dresses, louis vuitton, toms shoes, karen millen uk, links of london, louis vuitton, montre pas cher, moncler, moncler uk, canada goose jackets, canada goose, ugg uk, coach outlet, canada goose uk, canada goose, hollister, doudoune moncler, louis vuitton, swarovski, moncler, swarovski crystal, moncler outlet, juicy couture outlet, moncler, thomas sabo, canada goose outlet, pandora uk, canada goose outlet, pandora jewelry