Insan-Insan Istimewa

Tuesday, April 26, 2011

Projek di dapur...

Salam...
erm agak lambat menghapdet hari ni kan
entah la tak tau naper lambat hari ni
nak kata banyak keje, memang tak la
datang opis pagi ni 
borak sana borak sini tak habis
almaklumla semalam aku cuti
so banyak la citer tertunggak 
ngeh..ngeh..ngeh..
memang kak nam la ko ni

ok berbalik kepada title di atas
kejadian berlaku pada sabtu lepas
bangun pagi pikir nak wat per la 4 breakfast pagi tu
bukak kabinet dapur
keluarkan ibu roti
keluarkan marjerin dalam peti ais
keluarkan tepung gandum dalam peti ais jugak
(aku memang simpan tepung dalam peti ais)
prepare bahan2 ikut resepi yang dah disalin dalam buku resepi aku
maka terhasil la
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
donut... eh yang ni belum siap lagi... baru proses yang pertama setelah menunggu adunan naik selama 45 minit.. tapi nengok macam tak naik jek..kehkehkeh...

macam2 rupa bentuk yang ada... 

proses yang kedua.. sudah siap digoreng dan boleh terus dimakan... tak payah tabur gula pun coz adunan yang aku buat ni memang dah sedia manis.

tapi kan... aku terlebih rajin untuk menaburkan coklat ganache + beras coklat..... terliur tak????? memang sedap tau... tetiba time makan ni teringat kat j.co donut pulak..... aku tak rendam donut dalam coklat terus sebab nanti terlebih manis kang.
*
*
*
*
korang nak tau tak peralatan yang aku gunakan???? aku kan kreatif, kihkihkih...
*
*
*
*
*
*
*
*
*
ni yang aku guna... cawan untuk lenyek adunan, gelas digunakan sebagai acuan, tutup botol 100 plus digunakan sebagai acuan tengah donut.... kreatif tak???? kuang...kuang...kuang.....

papan pemotong sayur/daging digunakan untuk melenyek adunan... tapi papan ni aku jarang gunakan coz kat uma ni memang dah ada 2..

sekali lagi ditayangkan donut bersalut coklat... hasilnya memang lembut dan gebussss... perasaanku memang betul2 hepi dengan percubaan pertama ini...

nota kaki : hubby makan tanpa berkata2, ini bermakna memang sedap.. hasil dari air tangan isteri memang sedap sentiasa so semangat memang berkobar2 untuk menghasilkan sesuatu...

4 comments:

Maya Mayana said...

waa tahniah isteri mithali..leh bukak kedai donut lpas ni..hehe

Mamamya said...

tiba2 rasa nak buat donat pulak....tp mcm x sempat dah ni...dah petang sgt la pulak.....

suka donut big apple kat jj bukit indah...:D

p.s:gusi bengkak lagi ker? akak punya dah baik dah..alhamdulillah....

akiratoriza said...

Mayana;
hihihi... tak sampai tahap tu lagi kot.. aku ni budak baru belajar.

akiratoriza said...

mamamya;
akak kan memang dah terer bab2 kuih ni so tak amik masa lama pun kan lau nak wat kuih... hihihi... lgpun senang jek kan wat donut nih, dulo2 pk mcm susah jek nak wat tp bila dah try br tau senang sgt..

gusi saya dah ok... tu yang sedap jek melantak... kihkihkihkih...