Insan-Insan Istimewa

Monday, May 9, 2011

Kek coklat lagik... yang ni resepi lain..

Salam...
n3 pasal kek lagi nampaknya...
fuh... memang bersawang-sawang belog aku ni
bukan sebab aku takde idea
tapi
aku ada kisah penting yang akan terpahat kukuh dalam hati
05.05.2011
biarlah berlalu
Manusia dijalan yang benar tetap akan dibantu oleh NYA, Insyaallah..
Sebagai hamba kepada NYA, kita perlu yakin dengan Qada' dan Qadar yang telah ditentukan oleh Allah dalam kehidupan ini...

eh apakah yang sedang aku lalutkan ini
nak jadi Ustazah sila ke sekolah ye..
ngeh...ngeh...ngeh...
jom kita U-turn ke title utama yang telah aku gazetkan itu
semangat aku memang berkobar-kobar untuk mencuba resepi kek coklat ni
dah lama simpan 
so jom la kita cuba..
hasil agak memberangsangkan tapi aku tak puashati sangat
sebab kek terkering la pulak
ikut resepi kek perlu dikukus selama 1 jam 45 minit dengan api yang sederhana
so aku pun ikut, memang tak sabar nak tunggu tau
aku tak bukak langsung penutup periuk kukus tu 
betul2 cukup time, aku bukak then cucuk dengan lidi nak tengok masak ke tak
memang dah masak dan kek naik memang cantik
tak caya ker????
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
snap dengan wap lagik tau... 

cantik tak???? alamak lupa nak snap gambar kek b4 letak coklat2 yang kat atas kek tu... 

aku malas nak wat coklat ganache sebenarnya, tu yang juz letak jek coklat compound n coklat beras atas kek.

budak memang akan cakap 'kek bedetuyu to Adam' tiap kali aku siap wat kek... 

sudah semestinya dia yang akan menjadi orang pertama memecah tradisi.. ngeh..ngeh..ngeh..

1 slice of cake... tinggi jugak kan naik kek ni...

kesan kek yang telah dipotong... si budak comel tu asyik la nak tolong aku potong, kang lau tersalah potong kang naya jek, dah la aku potong guna pisau betul...

nampak kering kan??? rasa memang terbaik beb!
aku memang tak keluarkan kek tu, juz biarkan dalam bekas tu
then aku letak atas meja tutup dengan tudung saji
sekali bila aku nak makan lagi
tengok-tengok semut punyala banyak dok atas kek tu
semut tu memang dapat habuan yang paling best la gamaknya ari tu
tak dapat nak tolong dah
penyudahnya... tong sampah jugak la yang tolong...
huhuhuhu....
si hubby tanya lagi mana kek tu??
aku terpaksa la jawab "dalam tong sampah, bang.. semut dah tolong abiskan"..
ngeh..ngeh..ngeh...
len kali tak mau wat macam tu lagik tau
tak baik membazir...
eh, korang pasan tak bekas yang aku gunakan untuk kek tu???
hehehehe...
kreatif kan aku ni...
~sekian~

4 comments:

ZanaNordin said...

kek coklat kukus
lama dah aku tak buat kek coklat kukus nie...feveret sepanjang zaman

akiratoriza said...

betul..betul...betul.... feveret aku tau.. dulu time sekolah lagi aku dah blajar wat kek coklat.. memang tak jemu langsung..

Mamamya said...

yessss...setuju dgn zana..kek coklat mmg peberet spjg zaman...x kisah la ada topping ke x...klu dah nama cekelat mmg sedap!!

akiratoriza said...

akak setuju, sy 200% setuju.. tak penah jemu mencuba wat kek tu n memang takkan jemu makan... memang syok ooo..