Insan-Insan Istimewa

Thursday, September 8, 2011

Aktiviti malam raya.... tido kol 2 pagi

Salam Syawal korang-korang...
rasa mcm nak story psl Hari Raya 2 aku tapinya mcm tak best plak sebab tak xikut kronologi citer kan so n3 arini ni nak citer aktiviti mlm raya yg membuatkan kami semua tido kol 2 pagi.. ngantuk memang sesangat  tp terpaksa tahan jugak mata ni lau tak kang pagi raya takde juadah plak kan... heheheheeee...

Mak aku memang akan masak lauk pauk raya malam raya jugak sebab mak aku ckp tak best kalau masak awal2 n punjung jiran sebelah-menyebelah sebelum pagi raya, feel raya tarak, betul tak??? so memang setiap taun lau raya menjelang situasi tetap mcm tu... malam raya tido lewat pagi then pagi2 lagik dh kene bangun untuk anta punjungan ke uma jiran2.. 

so aktiviti malam raya untuk taun ni adalah sesambil masak2 lauk pauk raya seperti bese, Abah aku tetiba terlebih rajin utk wat dodol yg sememang menjadi kegilaan abah dan aku sendiri... memang feveret aku tau dodol nih!

lepas selesai berbuka malam tu, abah pun memulakan aktiviti mengacau dodol... gambar kat atas ni baru jek mula sesi mengacau.. 

periuk itam ni sedang menjalankan sesi merebus ketupat nasi.. periuk ni memang dah amik tender kalau time nak merebus ketupat tiap taun... kehkehkeh.. petang raya plak abah dok gosok periuk buang itam2 tu..

kengkawan adik aku pun datang memeriahkan suasana..

ramai jugak yg datang nih... bagus jugak datang sesambil tu tolong kacau dodol sekali takdelah abah aku penat sgt..



Abah n Adik aku...

orang-orang pompuan plak dok dlm uma kupas segala bende bahan2 utk dijadikan juadah pagi raya...

ini budak tolong jadi penyibuk jek... tahan betul mata dia tak tido2 sebab ini budak kalau nak tido mesti nak aku baring sekali sbelah dia then baru leh tutup mata.. 

walaupun tido lewat malam tpi rasa seronok sebab bukan selalu pun aktiviti macam ni ada, setaun dua kali jek.. raya aidilfitri dan raya aidiladha.. sesambil tu boleh bergosip2 bersama mak n adik2...
~sekian~

2 comments:

Mamamya said...

akak masak ari isnin ptg..sampai ke mlm raya jugak lah...tp siap awal dalam pukul 10 mlm dah settle semua...segala periuk belanga pun selesai di basuh b'kilat2!! heeee.....

akiratoriza said...

mak saya tk suka msk awal, selalu memang mula masak lepas abis buka posa..