Insan-Insan Istimewa

Wednesday, September 14, 2011

main bakar-bakar lakss....

Salam Syawal korang....
erm nampaknya n3 arini masih lagi berkisar pasal kejadian-kejadian dalam hari raya.. lepas puas makan ketupat, rendang dan lauk pauk raya yang lain jadinya kami main bakar-bakar lakss... makan lunch dgn makanan yg bakar dan makan dinner pun makanan yang bakar-bakar jugak...

kejadian pada Sabtu 3.09.2011... awal pagi abah kuar ke Pasar Ikan di Mersing utk beli ikan fresh kononnyer tapi xdpt ikan yg best2 sebab dalam bulan Syawal kan so xder sgt nelayan ke laut.. hasil yg dpt hanyalah ikan pari, sotong dan udang jek..erm jadilah dari takde langsung kan.... huhuhuhuuuuu... 

bila Abah sampai uma, kami adik badik pun capai plastik yg abah bwk balik then terus ke belakang uma utk kasi bersih bnd2 yg patut dibuang then abah lak trus buat unggun api... jom tgk nak????

kami sedang kusyuk mencucuk sotong dan udang...

sotong sudah siap sedia utk dipanggang... 

abah sedang wat unggun api...




disebabkan dah tak leh tahan nafsu makan yg membuak2 sampai aku terlupa nak snap makanan yg sedia terhidang.... hihihihiiiii... tp tak bape bestlah sebab tak dapat makan time panas2, time nak makan tu tuptup ada sedara datang lah plak so terpaksa postpond jap utk bagi tetamu makan dulu.. erm bila dah sejuk dah tak bape kick tp nasib baik sambal asam wat pencicah ikan tu pedas maveles so masih ada selera yg timbul... cuma aku keciwa skit bab sotong sebab BIL aku tak bungkus sotong tu dgn daun pisang sblm bakar, so sotong jadi keras bila dh siap bakar dan makin keras bila sejuk... huhuhuuuu.. sayang sgt lah... nak ckp lelebih kang kene leter lak sebab tak tolong bakar kan so santap jelah janji perut kenyang...

selingan jek ni.... sedapnyer makan kepok lekor goreng yg memang terasa ikannya kan.... lau kat JB ni memang susah nak dapat, yg ada semuanya jenis byk tepung sagu jek so memang tiap kali balik kg aku mesti beli utk wat lek uma aku sendiri... part yg paling ngeri pasal kepok lekor ni ialah kami adik badik suka sesangat makan kepok yg belum digoreng aka kepok lekor rebus lah yg baru beli tu.. kekadang beli 10 batang, 2 batang kami akan makan cengitu jek.. sedap jugak wei! tak caya try lah wat sendri... 

ni aku nak ngomel pasal bebudak zaman sekarang ni... isk..isk..isk... h/p memang tak lekang dari telinga, tgk jelah kat atas tu sambil goreng kepok sambil bergayut... tak larat dah nak bising2... tu belum lagi bergayut time malam2 buta, soknyer nak bangun pepagi dah susah.... erm....

malam hari yg sama plak kami wat bbq ayam.... pergh memang sedap beb!! kat kg aku sekarang ni dah ada orang yg wat bisnes jual ayam proses so kiranya dapat jugaklah makan ayam fresh, bila nak beli baru orang tu proses ayam yg kita nak..

ayam sedang dipanggan... kali ni abah aku wat besar lagi tpt bakar ayam tu so sekejap jek dah siap bakar 3 ekor ayam...

ayam yg dah siap sedia utk dibaham... sekali hadap jek yelah dah makan reramai kan so seronok bila makan rebut2 nih, lagik2 berebut part2 yg tulang tu memang komfem abis dulu..

ada yg makan dgn nasi, ada gak yg makan cenggitu jek sambil cecah dgn sambal dia.. aku yg buat sambal tu tau, memula takut jek pedas sgt aku buat sambal tu sebab aku ni memang giler lau nampak lada asyiklah agak yg lada tak cukup lagik bila nak wat sambal. Alhamdulillah semua blh makan sambal yg aku buat tu ini bermakna sambal aku tu tak pedas la sgt kan..

sekali-kala makan reramai cenggini memang sonok.. bila dah berkumpul reramai maka banyaklah bahan yg nak dibuat borak-borak.. bila makan yg setengah jam dah abis akan jadi sampai berjam-jam sebab borak tak abis2 n tangan pun dah naik kering jadinya kan... saat macam ni susah dah nak ada so kene hargainya...
~sekian~

8 comments:

misya said...

nampak aym bakar tu sedap la

Mamamya said...

wahhhh...ni lahi meriah dr majlis fmly akak aritu...huuu..siap ada sotong n udang lagik....mmg seronok bila dapat buat BBQ ni dgn family...riuh rendah jadinya....sesekali dpt b'kumpul mcm cerita n ragam adik2 kita ni kan...

aanie said...

perghhh, buat sy terliur je tgk mknn ni....semua tu favourite sy tuh...

akiratoriza said...

Misya;
memang sedap banget ayam panggang tu.. berketul2 saya baham.. hihihi

akiratoriza said...

Mamamya;
memang sonok kak reramai wat mkn2 kt uma bukan selalupun time semua balik br leh wat..

akiratoriza said...

aanie;
memang wajib terliur tau sedap sesangat.. time taip nih masih teras kesedapannya... hihihi

Irma Ruhani said...

ayam bakar tu sangat mengiurkan....

akiratoriza said...

Irma;
memang sangat, sangat, sangat.... hihihi...